Nafouklé bříško

 

Nafouklé břicho i problémy s trávením mohou poměrně snadno znepříjemnit den. Často jej provází bolesti, někdy i křeče, nepřetržitý a protivný pocit plnosti. Řešení často není složité, záleží ale samozřejmě na příčině. 

1. Nadměrná konzumace určitých potravin
Problémy s nafouknutím mohou být velice často způsobeny určitými potravinami, konkrétně těmi, které obsahují vyšší množství nestravitelných nebo špatně stravitelných látek.
Patří mezi ně brukovitá zelenina (kedlubna, zelí, brokolice, růžičková kapusta apod.) či luštěniny. 

2. Alkohol
Alkoholické nápoje samy o sobě obsahují vysoké množství kalorií i cukrů. To pak může, spolu se samotnými účinky alkoholu, vést nejen ke kocovině a nedostatku energie po následující den, ale také k podráždění vašeho gastrointestinálního traktu, tím pádem i nadýmání.

3. Intolerance na laktózu, či jiná potravinová intolerance
Citlivost na laktózu bývá jednou z nejčastějších příčin problémů s trávením a nadýmáním. Ke správnému rozložení laktózy potřebuje vaše tělo enzym laktázu. Kolem 10 % dospělých v České republice však nemá dostatek tohoto enzymu, čímž vzniká již zmíněná intolerance na laktózu, k jejichž příznakům patří nejen nadýmání, ale také bolest žaludku, zvýšená plynatost a říhání.

4. Nadbytek, nebo naopak nedostatek vlákniny
Vláknina je nepostradatelnou složkou stravy, která plní v trávicím traktu důležitou úlohu. Denně bychom měli přijmout alespoň 30 g vlákniny. Pokud si dopřáváte denně zeleniny, ovoce, jíte luštěniny a celozrnné výrobky, určitě nemáte problém 30 gramů dosáhnout. Nedostatek, ale i nadměrný příjem vlákniny může způsobovat plynatost, nadýmání a zácpu.

5. Přílišná míra bílkovin
Proteiny se v organismu musí metabolizovat, nedají se uskladnit jako sacharidy či tuky, které si tělo ,schovává' do zásoby. Při nadbytečné konzumaci bílkovin proto vznikají rozličné trávicí potíže, zejména pocit nafouklého bolestivého břicha a plynatost.

6. Narušený střevní mikrobiom
Bakterie osidlující váš trávicí trakt se souhrnně nazývají střevní mikrobiom, velice zásadní faktor vašeho trávení, fyzické i psychické pohody. Při jeho narušení vás může trápit nejen nadýmání, ale také křeče v břiše či zánětlivé onemocnění střev.
Nejjednodušší cesta je jíst co možná nejrozmanitější škálu potravin, především luštěniny, fazole a ovoce a zeleninu. Dalšími pomocníky jsou fermentované potraviny potraviny (jogurt, kysané zelí, kefír) nebo potraviny bohaté na probiotika (artyčoky, banány, chřest, oves a jablka). 

7. Velká míra stresu
Četné studie naznačují, že krom biologických příčin může při nadýmání a problémech s trávením hrát roli také stres. Jedná se ovšem o obousměrný proces – vaše trávení ovlivňuje vaši psychiku a naopak. Souhrnně se to pak nazývá “osa mozek-střeva”. Při nadměrném množství stresové zátěže se vaše energie soustředí především na řešení daného úkolu, trávení se tím pádem zpomalí nebo dokonce zastaví.

8. PMS
Hormony v ženském těle se během cyklu dost hýbou. Během druhé fáze menstruačního cyklu (po ovulaci a před menstruací) klesá hladina estrogenů a roste hladina progesteronu. Kromě široké škály pocitů a zadržování vody se mohou objevit trávicí potíže a s tím spojené nafouknuté břicho. 

9. Nedostatek pohybu
Co pomáhá také na nafouknuté břicho je procházka po jídle nebo i lehká pohybová aktivita podpoří trávení tak, že zvýší průtok krve včetně trávicího traktu. Navíc se zrychlí peristaltika střev, které posouvají stravu trávicím traktem dál. Zkuste třeba jednoduché jógové cviky na nafouklé břicho - spousty tipů naleznete v našemu BODY PLÁNU

10. Hltání u jídla
Trávení začíná již v dutině ústní, kdy zuby rozmělňujeme potravu, která se mísí se slinami. Ty obsahují enzym ptyalin, který rozkládá škroby. Pokud jíte ve spěchu, pracujete u jídla, „mobilujete“ a nesoustředíte se pořádně na jídlo, pravděpodobně ho špatně rozkoušete a do žaludku putují velké kusy jídla, které pak tlačí a déle trvá než se stráví. 

11. Onemocnění trávicího traktu
Nadměrné nadýmání a problémy s trávením mohou být způsobeny i závažnějšími onemocněními, například onemocněním jater, slinivky či ledvin, střevními záněty a intolerancemi.


V případě častých, opakovaných a intenzivních problémů se zažíváním doporučuji navštívit svého lékaře a konzultovat případné změny jídelníčku/životosprávy s ním.



Autor článku: Kristýna Sixtová

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz